Menu
Menu
"De eerste keer dat ik het geboortedorp van mijn Guinese partner bezocht, schrok ik van de verhalen en de risico's die vrouwen lopen tijdens hun zwangerschap en tijdens de bevalling. Er zijn geen zwangerschapscontroles en zodra de vrouwen moeten bevallen en hulp nodig hebben, kunnen de vrouwen nergens naartoe en dat loopt niet altijd goed af!
Het besluit om een kraamkliniek te bouwen was snel genomen, maar dit oorspronkelijke plan veranderde al snel in het plan om een compleet ziekenhuis te bouwen.
In 2019 is Stichting Bakasso opgericht om meer hulp te krijgen.
Toen we op zoek waren naar een geschikt stuk grond voor ons ziekenhuis, vernam een oude man, eigenaar van een groot stuk grond, van onze missie. Onder de indruk van het initiatief bood hij ons de grond aan voor een vriendenprijs. Dit stuk land is zo ruim dat het ook ruimte biedt voor al onze toekomstige plannen.
Bakasso Nederland werkt nauw samen met de lokale organisatie in Guinee, ‘Groupement Bakasso Douma’, waarin ruim 20 leden deelnemen. Zij begrijpen precies wat er nodig is en wat effectief is in hun gemeenschap.
De Guinese partner van de oprichtster, Fodé, speelt een cruciale rol met zijn uitgebreide kennis van het land, de taal en de lokale gewoonten. Hij fungeert als onderhandelaar en beheert de financiële middelen. Een deel van het jaar is hij ter plaatse om het project mede te begeleiden.
Werkgelegenheid voor Guineeërs is een cruciaal aspect van ons project. Het is essentieel dat lokale inwoners de banen vervullen en zelf de organisatie en uitvoering in handen nemen.
Veel artsen, goed opgeleid in het buitenland en in het bezit van diploma’s, vinden momenteel geen werk in Guinee. Dit ziekenhuis biedt hen niet alleen werk, maar ook een eerlijk inkomen, wat de kosten voor zowel het ziekenhuis als de patiënten betaalbaar houdt.
Bovendien stimuleert de aanwezigheid van het ziekenhuis de creatie van diverse andere banen in de omgeving. Het project draagt daarmee bij aan de financiële zelfstandigheid en biedt duurzaam toekomstperspectief voor de gemeenschap.
Staand tussen de in aanbouw zijnde vier verpleeggebouwen in 2016 dacht ik: "We hebben nog een lange weg te gaan, maar het ziekenhuis gaat er zeker komen én Iik stop niet voordat ook een verblijfhuis voor vrouwen is gerealiseerd, waar zij na de bevalling een paar dagen kunnen herstelen en controles krijgen"
José Schraauwers, oprichtster Stichting Bakasso
Stichting Bakasso heeft, samen met nog ruim 70 andere particulieren initiatieven, verklaard dat ook onze stichting er alles aan bijdraagt om te zorgen dat (wees) kinderen bij familie kunnen opgroeien en dat onze stichting niet samenwerkt of zal samenwerken met weeshuizen.
(een initiatief van Better Care Network (BCNN)
“Ik ben de oprichter van deze prachtige stichting. Daarnaast werk ik ook fulltime als tv-producer bij AVROTROS voor de kunstdocumentaires van het programma Close Up. Samen met mijn partner hebben wij twee dochters. Ik heb vroeger lang in de gezondheidszorg gewerkt, eerst als doktersassistente en ECG-laborante en later gaf ik leiding aan de onderzoeksafdeling niet-invasieve Cardiologie in de voormalige AZU, het huidige Utrechts Medisch Centrum.
"Ik werk in de gezondheidszorg. Naast mijn baan als docent verpleegkunde ben ik ook loopbaanbegeleider. Ik heb ervaring als manager bij het opzetten van nieuwe afdelingen en als projectmanager binnen de zorgsector. Ik begeleidde een aantal jaren geleden een reis naar Ethiopië voor aspirant-verpleegkundigen en zag hoe oneerlijk het verdeeld is in de wereld. Ik ben er trots op dat ik een bijdrage kan leveren aan dit mooie project in Guinee.“
Ik ken José en haar man al jaren, dus ik heb het initiatief en de ontwikkelingen van het plan op de voet gevolgd. De vraagstukken rond de medische zorg in Afrikaanse landen liggen mij nauw aan het hart. Ik ben blij dat ik daar nu daadwerkelijk aan kan bijdragen. Door mijn werk als arrangeur en koordirigent heb ik een uitgebreid netwerk in Midden- en Noord-Nederland, dat ik hiervoor graag wil inzetten.
Wij zijn de bouw van dit ziekenhuis gestart met grotendeels eigen financiële middelen, omdat wij geloven dat de toegang tot gezondheidszorg en de werkgelegenheid die het ziekenhuis aan de Guineeërs gaat bieden uiteindelijk zal leiden tot een gezonde gemeenschap.
Ondanks de tegenslagen waarmee Jose en haar man te maken hebben sinds ze het land in 2014 kochten, hebben ze voortdurend hun grenzen verlegd – en nog steeds – om dit project te laten slagen.
Wij zetten ons in voor toegankelijke gezondheidszorg in Guinee en focussen in het bijzonder op het bevorderen van de gezondheid van (zwangere) vrouwen en baby’s.