Zo zag het er nog uit in 2016

"Ik stop niet voordat ook een verblijfhuis voor vrouwen is gerealiseerd, waar zij na de bevalling een paar dagen kunnen herstellen en de controles krijgen."

Staande in 2016 tussen de aanbouw van de vier verpleeggebouwen wist ik; "We hebben een lange weg te gaan, maar het ziekenhuis gaat er komen"

Ons verhaal

“De eerste keer dat ik het geboortedorp van mijn Guinese partner bezocht, schrok ik van de verhalen en de risico’s die vrouwen lopen tijdens hun zwangerschap en tijdens de bevalling.  Er worden geen zwangerschapscontroles gedaan en zodra zij moeten bevallen en hulp nodig hebben, kunnen de vrouwen echt nergens naartoe met soms fatale gevolgen voor moeder en baby

Ik was vastbesloten om hier een kraamkliniek te bouwen, maar het oorspronkelijke plan veranderde al snel in het plan om een compleet ziekenhuis te bouwen. In 2019 is Stichting Bakasso opgericht om meer hulp te krijgen.

De grond en de gebouwen staan op naam van de lokale stichting

Stichting Bakasso onderhoud nauw contact en werkt samen met de lokale organisatie in Guinee: ‘Groupement Bakasso Douma’.  Zij weten wat nodig is en wat voor hen werkt!

De Guinese partner van de oprichtster, Fodé is met zijn kennis van het land, de taal en de gewoontes de onderhandelaar en de beheerder van de financiële middelen. Een aantal maanden per jaar verblijft hij bij het project.

De grond, de gebouwen en de bouwvergunningen staan op naam van deze lokale stichting. Omdat de grond in plaats van gehuurd in eigendom is, kan niemand het in de toekomst opeisen. 

Werk voor de Guineeërs

Het is belangrijk dat de Guineeërs zelf de banen krijgen en alles op hun eigen manier doen en organiseren.

De artsen zijn goed opgeleid in het buitenland, hebben hun diploma’s op zak maar geen werk. Zij hebben straks werk en een eerlijk inkomen en zo blijft ook de kosten voor het ziekenhuis én voor de patiënten betaalbaar.

Rondom het ziekenhuis ontstaan ook veel andere werkplekken. Het gehele project draagt zo bij aan financiële zelfstandigheid en biedt toekomstperspectief.

Dutch NGO Pledge #everychildafamily

Stichting Bakasso heeft, samen met nog ruim 70 andere particulieren initiatieven, verklaard dat ook onze stichting er alles aan bijdraagt om te zorgen dat (wees) kinderen bij familie kunnen opgroeien en dat onze stichting niet samenwerkt of zal samenwerken met weeshuizen.

(een initiatief van Better Care Network (BCNN) 

Wie zijn wij?

Jose Schraauwers

Oprichtster & voorzitter

“Ik ben de oprichter van deze prachtige stichting. Daarnaast werk ik ook fulltime als tv-producer bij AVROTROS voor de kunstdocumentaires van het programma Close Up. Samen met mijn partner hebben wij twee dochters. Ik heb vroeger lang in de gezondheidszorg gewerkt, eerst als doktersassistente en ECG-laborante en later gaf ik leiding aan de onderzoeksafdeling niet-invasieve Cardiologie in de voormalige AZU, het huidige Utrechts Medisch Centrum.

Anneke Klinkhamer

Secretaris

"Ik werk in de gezondheidszorg. Naast mijn baan als docent verpleegkunde ben ik ook loopbaanbegeleider. Ik heb ervaring als manager bij het opzetten van nieuwe afdelingen en als projectmanager binnen de zorgsector. Ik begeleidde een aantal jaren geleden een reis naar Ethiopië voor aspirant-verpleegkundigen en zag hoe oneerlijk het verdeeld is in de wereld. Ik ben er trots op dat ik een bijdrage kan leveren aan dit mooie project in Guinee.“

Carole Kroese

Penningmeester

Ik ken José en haar man al jaren, dus ik heb het initiatief en de ontwikkelingen van het plan op de voet gevolgd. De vraagstukken rond de medische zorg in Afrikaanse landen liggen mij nauw aan het hart. Ik ben blij dat ik daar nu daadwerkelijk aan kan bijdragen. Door mijn werk als arrangeur en koordirigent heb ik een uitgebreid netwerk in Midden- en Noord-Nederland, dat ik hiervoor graag wil inzetten.

vrijgevigheid

Wij zijn de bouw van dit ziekenhuis gestart met grotendeels eigen financiële middelen, omdat wij geloven dat de toegang tot gezondheidszorg en de werkgelegenheid die het ziekenhuis aan de Guineeërs gaat bieden uiteindelijk zal leiden tot een gezonde gemeenschap.

Veerkracht

Ondanks de tegenslagen waarmee Jose en haar man te maken hebben sinds ze het land in 2014 kochten, hebben ze voortdurend hun grenzen verlegd – en nog steeds – om dit project te laten slagen.

Zorgzaamheid

Wij zetten ons in voor toegankelijke gezondheidszorg in Guinee en focussen in het bijzonder op het bevorderen van de gezondheid van (zwangere) vrouwen en baby’s.

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Stichting Bakasso in Nederland en hun werk in Guinee.