Guinee is de watertoren van Afrika

"De rivieren de Niger, de Gambia en de Senegal behoren tot de 22
West-Afrikaanse rivieren, waarvan de bron in Guinee ontspringt"

Guinee vlag

"Kom op deze pagina meer te weten over Guinee in West-Afrika"

Het land

Guinee (niet Guinea-Bissau), ook bekend als Guinee-Conakry, ligt in West-Afrika en heeft een 320 km lange kustlijn met de Atlantische Oceaan. Het heeft staatsgrenzen met Guinee-Bissau (386 km), Senegal (330 km),  Mali (858 km), Ivoorkust (610 km) en Liberia en Sierra Leone (652 km). Het hoogste punt van Guinee is Mont Nimba (1752 meter).

Guinee is sinds 1958 onafhankelijk en heet officieel “Republiek Guinee”. Het is één van de minst ontwikkelde landen ter wereld.

In de hoofdstad Conakry wonen ruim twee miljoen inwoners. Het is vanuit Brussel (Zaventem) via Senegal ruim 9 uren vliegen.

De locatie

De lokatie van ons project ligt in het westen van Guinee in het gebied Douma enkele kilometers verwijderd vanaf de kust in het district Boffa. Het is een afgelegen gebied waar alleen kleine dorpjes zijn en meeste mensen diep landinwaarts wonen.

Deze plek leent zich uitstekend om, zodra het ziekenhuis is geopend, al onze andere plannen ten uitvoer te brengen.

Het klimaat

Guinee kent een mix van twee tropische klimaten: het tropische moessonklimaat in de kustgebieden en een tropisch savanneklimaat in de rest van het land. Dit vertaalt zich in een warm en vochtig klimaat van december tot mei en een zwaar regenseizoen van juni tot november. Soms zijn bedrijven door de hevige regenval zelfs genoodzaakt een tijdje te stoppen met werken. 

In het kustgebied – waar ons project zich bevindt – begint het regenseizoen iets later. In juli en augustus kan er meer dan duizend millimeter regen per maand vallen.

In totaal valt er tijdens het regenseizoen ruim 4000 millimeter. Guinee is dan ook een van de natste landen van West-Afrika en wordt met zijn 1300 waterlopen, waaronder de bron van de Niger, de Gambia en de Senegal, beschouwd als de ‘ Watertoren van Afrika’ en daarom ook wel de ‘Tuin van West-Afrika ’ genoemd.

Demografie

Guinee is 245,857 km2 groot en heeft 13,35 miljoen inwoners. 
(Nederland is 41.543 km2)

De officiële landtaal is Frans. Naast Frans worden er nog diverse andere Afrikaanse talen gesproken, waaronder Soussou, Mandingo en Fula. De beroepsbevolking is voor haar levensonderhoud vooral afhankelijk van de landbouw. Het gemiddelde BBP per hoofd van de bevolking in Guinee bedraagt      ​​€ 1.500. Ter vergelijking: het gemiddelde BBP per hoofd van de bevolking in Nederland in 2021 bedroeg € 46.000.

Guinee is een spiritueel land waarvan 85% moslim, 10% katholiek en 5% animistisch* is. 

*Animisme is het geloof dat objecten, plaatsen en wezens allemaal een duidelijke spirituele essentie bezitten.

Gezondheidszorg

Eén van de belangrijkste uitdagingen van Guinee is het bieden van betaalbare gezondheidszorg voor alle inwoners. In de grote steden liggen de grote overheids ziekenhuizen met uitstekende voorzieningen maar deze zijn duur en je moet eerst betalen om binnen te komen. In de afgelegen gebieden is er niets.

Guinee heeft een kindersterfte van 6,4%. Bovendien krijgt éen op de twee vrouwen binnen twee dagen na de bevalling geen postnatale zorg.

Guinee staat op de lijst van het Development Assistance Committee (DAC). Het doel van het DAC is het bevorderen van ontwikkelingssamenwerking en het behalen van de ontwikkelingsdoelen (SDG's)